Kahta Meslek Yüksekokulu

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü

Hakkında

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’nün temel amacı; bitkisel ve hayvansal ürün üretimi, kalitesi, kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip, kamu ile özel sektörün araştırma-geliştirme, destek ve diğer personel ihtiyacına cevap verebilecek teknik eleman yetiştirmektir.

Adıyaman Üniversitesi Kahta Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan bölümümüz, Tarla Bitkileri ve Bahçe Tarımı programları ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğrenim dili Türkçe ve öğrenim süresi 2 yıldır. Teorik dersler geniş kapasiteli, projeksiyonlu sınıflarda, bilgisayar destekli olarak, alanında uzman öğretim elemanları tarafından verilmektedir. Uygulamalı dersler ise Kahta Meslek Yüksekokulu’nun yer aldığı Kahta yerleşkesi içerisindeki ekim alanlarında ve Hasancık Uygulama alanlarında yapılmaktadır. Ayrıca Kahta Meslek Yüksekokulu içerisinde yer alan Tarım Bakanlığı onaylı Laboratuvarlarımız mevcuttur.

Toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarı ile tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip ve 30 işgünü staj eğitimini başarı ile yapan öğrenciler, “Tekniker” ünvanı ile mezun olurlar. Bölümden mezun olanlar, DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ‘ndan yeterli puan alarak, Ziraat Fakültelerinin ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebilir ve Ziraat Mühendisi ünvanı alabilirler.
Bölüm mezunları; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, özel sektör işletmeleri ve kendi kuracakları bitkisel ve hayvansal üretim işletmelerinde çalışabilirler.

Bahçe Tarımı

2013 yılında kurulmuştur. Lise ve dengi okul diplomasına sahip ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış adaylar programa kabul edilebilirler. Dört (4) dönem sonunda 120 AKTS karşılığında almış olduğu tüm derslerden başarılı olan ve 30 günlük stajını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz mezun olmaya hak kazanır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Bahçe tarımı Önlisans diploması verilir. Öğrenciler iki yıllık eğitimlerinden sonra girecekleri dikey geçiş sınavı ile ziraat mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilirler. Kamu ve Özel kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işletmelerini kurarak iş sahibi olabilirler.

Tarla Bitkileri

1998 yılında kurulmuştur. Lise ve dengi okul diplomasına sahip ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış adaylar programa kabul edilebilirler. Dört (4) dönem sonunda 120 AKTS karşılığında almış olduğu tüm derslerden başarılı olan ve 30 günlük stajını başarı ile tamamlayan öğrencilerimiz mezun olmaya hak kazanır. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Tarla bitkileri Önlisans diploması verilir. Öğrenciler iki yıllık eğitimlerinden sonra girecekleri dikey geçiş sınavı ile ziraat mühendisliği lisans programlarına geçiş yapabilirler. Kamu ve Özel kuruluşlarda çalışabilirler. Ayrıca kendi işletmelerini kurarak iş sahibi olabilirler.